Home Νέα - Ανακοινώσεις Δελτίο Τύπου για το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Δελτίο Τύπου για το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

by Super User

Δελτίο Τύπου για το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Διαβάστε το εδώ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ

ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Θεμ. Σοφούλη 88

Ταχ. Κώδικας: 55131

Τηλέφωνο: 2310 410354

ΤΕΛΕΦΑΞ: 2310 801483

e-mail: info@thermalsprings.gr

Θεσσαλονίκη, 03/03/2015

 

 

Δ ε λ τ ί ο Τ ύ π ο υ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015, στο ξενοδοχείο GrandHotelPalace στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ).

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 49 από τους 54 Δήμους-Μέλη του ΣΔΙΠΕ και παρέστησαν εκπρόσωποι του ΕΟΤ και αρκετοί Διευθυντές Λουτροπόλεων, αναλύθηκαν επί της ουσίας τα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους Ιαματικούς Πόρους της χώρας και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα για την επίλυσή τους.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά συμμετείχε στη συνεδρίαση και μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Υπουργού Νίκου Βούτση, στην τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «τα ζητήματα που έχουν προκύψει από τον προβληματικό νόμο του 2006 θα πρέπει να ξεπεραστούν, και αυτό θα γίνει, καθώς είμαστε σε συνεργασία με την Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά».

Ο Πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ Γιάννης Καραγιάννης, Δήμαρχος Λαγκαδά και Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, στην εισήγησή του ανέφερε πως άμεσα θα πρέπει ο ΣΔΙΠΕ να κινηθεί για την άρση όλων εκείνων των παραγόντων που καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την «αναγνώριση» των Ιαματικών Φυσικών Πόρων από το Ελληνικό κράτος, συγκεκριμένα δήλωσε ότι «θα διεκδικήσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την ελάφρυνση όλων αυτών που απαιτούνται προκειμένου να αναγνωριστεί ένας Φυσικός Πόρος ως Ιαματικός από το Ελληνικό κράτος.

Πρέπει να τελειώνουμε με τις «αναγνωρίσεις» για να πάμε μπροστά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στενή συνεργασία του ΣΔΙΠΕ, των Δήμων-Μελών του και της κεντρικής κρατικής διοίκησης».

Στη συνέχεια ανέδειξε το ζήτημα της δημιουργίας του Κέντρου Θερμαλιστικών Σπουδών από τον ΣΔΙΠΕ (θέμα που αποτελεί στόχο δημοσιευμένο στο ΦΕΚ από το 1994) σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα των υποδομών, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης των Ιαματικών Πόρων, στην προώθηση και γενικά στον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το προϊόν που λέγεται Ελληνικός Ιαματικός τουρισμός: «τα Υπουργεία Τουρισμού, Υγείας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών οφείλουν να καθορίζουν τις πολιτικές τους για τα Ιαματικά πάνω σε έναν κεντρικό άξονα αν θέλουμε κάποια στιγμή να φτιάξουμε ένα Εθνικό Θερμαλιστικό Προϊόν που να μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από άλλες χώρες».

Κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν: η συνεργασία του ΣΔΙΠΕ με το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας & Υδρογεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ από τον Κώστα Βουδούρη, Δρ. Υδρογεωλογίας, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ, επιστημονικό σύμβουλο του ΣΔΙΠΕ,τα αποτελέσματα της 1ης συνάντησης της Ιατρικής Ομάδας του ΣΔΙΠΕ από τον Κώστα Τσανίδη, ειδικό ορθοπαιδικό, χειρουργό-ογκολόγο, επιστημονικό σύμβουλο του ΣΔΙΠΕ, η συνεργασία του ΣΔΙΠΕ με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,

η συμμετοχή του ΣΔΙΠΕ στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ,

η συμμετοχή του ΣΔΙΠΕ σε προσεχή συνέδρια που αφορούν στον Ιατρικό Τουρισμό, ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας στο ΔΣ του υπεύθυνου για τις Ιαματικές Πηγές της ΕΤΑΔ, Γιάννη Ξυπόλυτου και την σύντομης τοποθέτησής του πάνω στα ζητήματα, εγκαινιάστηκε μια καινούρια σχέση ανάμεσα στους Δήμους-Μέλη του ΣΔΙΠΕ και την ΕΤΑΔ.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ: ο Ισολογισμός του 2013, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2015 καθώς και η ένταξη στον ΣΔΙΠΕ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης του νομού Ηλείας.

 

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close