Διεθνές Συνέδριο “Ο Τουρισμός Ως Εργαλείο Για Βιώσιμη Ανάπτυξη”
Κως, 1-3 Μαΐου 2015
Θέμα: «Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας & B΄
Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ , Ιωάννη Καραγιάννη στο Διεθνές Συνέδριο Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύνεδροι
Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές του συνεδρίου, για την προσεκτική και ουσιαστική δουλειά που έγινε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το 4ημερο Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό, στην πανέμορφη Κω την παγκόσμια κοιτίδα της Ιατρικής επιστήμης, αλλά και να τους ευχαριστήσω για την πρόσκληση.
Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν με άφησαν να είμαι σήμερα κοντά σας, αλλά θα ήθελα, πολύ συνοπτικά, να επισημάνω κάποια ζητήματα που αφορούν τον Τουρισμό Υγείας στην χώρα μας, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι ο Ιαματικός Τουρισμός.
Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως γίνονται προσπάθειες από όλους τους παράγοντες του τουριστικού κλάδου προκειμένου να καταστεί η χώρας μας παγκόσμιος προορισμός στον Τουρισμό Υγείας. Οι προοπτικές δείχνουν να είναι πολύ καλές πρέπει όμως να προσέξουμε κάποια ζητήματα στην στρατηγική που ακολουθούμε προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να μην επικεντρωθούμε μόνο στον Ιατρικό Τουρισμό, πράγμα που κατά κόρον γίνεται εδώ και 2-3 χρόνια, αλλά να ασχοληθούμε με όλο το φάσμα του Τουρισμού Υγείας. Ο Ιατρικός Τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά είναι μόνο ο ένας από τους τρεις τομείς που απαρτίζουν τον Τουρισμό Υγείας. Οι άλλοι δύο τομείς δηλαδή ο Προληπτικός Τουρισμός Υγείας και ο Τουρισμός Ευεξίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο των Ιαματικών Πηγών, μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν αλλά και να προσδώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που χρειάζεται ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας για να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των ξένων επισκεπτών.
Εάν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε την ποιότητα των Ιαματικών Φυσικών Πόρων της χώρας μας, τότε το συνολικό τουριστικό προϊόν θα αναβαθμιστεί, και έτσι θα μπορούμε να περιμένουμε την περιβόητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί εδώ και χρόνια στόχο του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και συνολικά του Τουριστικού κλάδου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, γνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες του Ιαματικού Τουρισμού και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει στο Τουριστικό προϊόν της χώρας, εδώ και 35 χρόνια προσπαθεί επίμονα να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τις Ιαματικές Πηγές, συχνά υπερπηδώντας προβλήματα που έχουν να κάνουν με την συνολική στρατηγική συγκρότησης και προώθησης του Ελληνικού Τουρισμού.
Η ένταξη των υδροθεραπευτηρίων στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η προώθηση της διαδικασίας των αναγνωρίσεων των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, η μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών των Ιαματικών Πηγών, οι Υδρογεωλογικές μελέτες, οι Υγειονομικές εκθέσεις, το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την κατάρτιση νέων στην υδροθεραπεία, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Το σίγουρο είναι πως δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο χώρος είναι επενδύσεις, και για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, και σε αυτό ακριβώς θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας τον επόμενο καιρό. Ήδη προτείναμε στα αρμόδια Υπουργεία την δημιουργία άξονα στα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την συντήρηση και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών.
Κλείνοντας οφείλω να επισημάνω πως ο σύγχρονος δήμος για τον οποίο εργαζόμαστε όλοι καθημερινά, και ειδικότερα οι 54 δήμοι-μέλη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών, ένας εκ των οποίων ο Δήμος της Κω, που τόσα χρόνια πωλούν τουριστικό προϊόν που συνδυάζει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία και την κουλτούρα της χώρας, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση του οράματος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας.
Σας ευχαριστώ
Ο Πρόεδρος
Του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας
Ιωάννης Καραγιάννης
Δήμαρχος Λαγκαδά
Β΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε