Home Νέα - Ανακοινώσεις ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

by Super User
karagiannis3.PNG

Ένα Σημαντικό Βήμα για τις Ιαματικές Πηγές

 ΠΡΟΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Όταν πριν 1 περίπου χρόνο μας αναθέσατε την διοίκηση του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών υποσχεθήκαμε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα που κρατάνε εδώ και πολλά χρόνια των χώρο των Ιαματικών πηγών στην Ελλάδα καθηλωμένο. Το κυριότερο όλων ήταν η κατάθεση των φακέλων αναγνώρισης από τους Δήμους –Μέλη μας για να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών.

Η πραγματικότητα ήταν αποκαρδιωτική. Καταλήξαμε, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του Ν.34/98 του 2006 να μιλάμε και να ασχολούμαστε ακόμη με το πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτή την περιβόητη διαδικασία των αναγνωρίσεων. Πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν και πολύς κόπος καταβλήθηκε από τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να γίνουν επιτέλους οι μελέτες και οι αναλύσεις που χρειαζόταν, αλλά αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν υπήρχε. Στις αρχές του 2015 δεν μπορούσαμε να ισχυριστούμε σοβαρά ότι ο κλάδος των Ιαματικών είχε βρει τον δρόμο του. Έπρεπε να χτυπηθούμε με τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, να αποβάλουμε με κάθε τρόπο τους διάφορους ανευθυνουπεύθυνους «τεχνοκράτες» που παρακώλυαν και διαστρέβλωναν τις προσπάθειες των αυτοδιοικητικών, και να δουλέψουμε αποφασιστικά για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε.

Έτσι λοιπόν έως τις 31/12/2015 σχεδόν όλοι οι Δήμοι-Μέλη του Συνδέσμου κατέθεσαν φάκελο αναγνώρισης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μόνο τον τελευταίο χρόνο 22 Δήμοι κατέθεσαν φάκελο για 29 Ιαματικούς Φυσικούς Πόρους.

Για όσους δεν τα κατάφεραν, είτε πρόκειται για Δημοτικές Ιαματικές πηγές είτε για πηγές που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, είτε για ιδιώτες, έχουμε ζητήσει μετ’ επιτάσεως και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να γίνει πράξη η υπόσχεση της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού κ.Κουντουρά για παράταση της προθεσμίας για έναν ακόμη χρόνο.

Θέλω να ευχαριστήσω για την συνεργασία τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, τους συναδέλφους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων-Μελών στον Σύνδεσμο, τους υπαλλήλους των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων που ασχολήθηκαν με το ζήτημα προασπίζοντας τα συμφέροντα των οικείων ΟΤΑ, καθώς και το διοικητικό προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες του Συνδέσμου.

Ένα σημαντικό βήμα έγινε αλλά η καθυστέρηση τόσων ετών δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Ο Σύνδεσμος μέσα από την θεσμοθετημένη παρουσία του στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, και έχοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται, τους επόμενους μήνες θα εντείνει τις προσπάθειες του προκειμένου να πάρουν ΦΕΚ όλες οι Ιαματικές Πηγές Δήμων-Μελών, αλλά και κατά τη διάρκεια του 2016 να πάρουν όλα τα υδροθεραπευτήρια σήμα λειτουργίας.

Το άνοιγμα της συνεργασίας με ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, η προώθηση και προβολή των Ιαματικών Πηγών μας, με όλους τους δυνατούς τρόπους, η συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, η συνεχής συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις Ιαματικές Πηγές και τις Επιχειρήσεις Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών, η συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων, η συνεργασία μας με αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού όπως ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων, είναι καθημερινές δράσεις οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και σε αυτές θα προστεθούν κι άλλες.

Αγαπητοί συνάδελφοι είναι εμφανές πως έχουμε καταφέρει, τον τελευταίο καιρό, να στρέψουμε τα φώτα της προσοχής πάνω στις Ιαματικές πηγές. Η αυξημένη επισκεψιμότητα αν και διανύουμε περίοδο κρίσης, οι πάρα πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις Ελληνικές Ιαματικές Πηγές είναι μηνύματα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια.

Παρακαλώ όλους σας, να συνεχίσετε να δραστηριοποιήστε, συντονισμένα μέσα από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, τον αυτοδιοικητικό φορέα που είναι ικανός να σηκώσει το βάρος έντιμα και αποτελεσματικά. Δεν θα αργήσουμε να ξανακάνουμε τις Ιαματικές μας Πηγές, μονάδες παραγωγής πλούτου προς όφελος των τοπικών οικονομιών μας και των δημοτών μας.

Με εκτίμηση

 

   Ο Πρόεδρος ΤΟΥ Σ.Δ.Ι.Π.Ε.

 

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

   Δήμαρχος Λαγκαδά

     Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close