Home Νέα - Ανακοινώσεις Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ GREEK TOURISM EXPO (video)

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ GREEK TOURISM EXPO (video)

by Super User

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στην τουριστική έκθεση Greek Tourism Expo στην Αθήνα.

Στο περίπτερο του Συνδέσμου εκατοντάδες επισκέπτες, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ιαματικές πηγές στην χώρα μας ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχος Λαγκαδά και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιάννης Καραγιάννης στην ημερίδα «Στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Greek Tourism Expo, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ.Δανάς Μάρκος είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν την επιτυχημένη στρατηγική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος.

Δείτε ΕΔΩ το video με τις δηλώσεις του κ.Δανά στο tornosnews.gr και διαβάστε την εισήγηση του κ.Καραγιάννη με θέμα: Ιαματικός τουρισμός – οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων και οι προοπτικές ανάπτυξης.

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν ειπωθεί για την δυνατότητα επενδύσεων, γενικότερα στον Τουρισμό Υγείας και ειδικότερα στο κομμάτι του, που αφορά τον Ιαματικό Τουρισμό. Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Πετραλία, πάνω στον οποίο στηρίζεται όλος ο Ιαματικός Τουρισμός, και ακόμη η ανάπτυξη του χώρου των ιαματικών παραμένει κενό γράμμα.

Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτέλους η χρηματοδότηση των υποδομών στις Ιαματικές πηγές και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες;

Με το παρελθόν δεν θέλω να ασχοληθώ ιδιαίτερα αν και οι ευθύνες για την απαξίωση των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα έχουν ονοματεπώνυμο. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όπου το Ελληνικό κράτος άκουσε την τοπική αυτοδιοίκηση, τα προβλήματα λύθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης τους. Και πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι σε αυτούς που μιλούν εξ ονόματος της.

Καταλήξαμε λοιπόν μέχρι πριν από 2 χρόνια να έχουμε να διαχειριστούμε μια χαοτική κατάσταση. Ελάχιστες αναγνωρίσεις, ελάχιστες υποβολές φακέλων στο Υπ.Τουρισμού, καμία ενέργεια για αδειοδότηση των εγκαταστάσεων μας, καμία ενέργεια για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να αλλάξουμε επίπεδο και να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές των ιαματικών πηγών.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και διαφαίνεται ότι ο ιαματικός τουρισμός σε λίγους μήνες θα μπορεί να παίξει τον ρόλο που του αναλογεί στην αναβάθμιση του Ελληνικού τουρισμού υγείας εν γένει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά γεωθερμικά πεδία. Σε αυτά παρουσιάζονται περισσότερες από 750 φυσικές αναβλύσεις. Από αυτές, μέχρι το τέλος του 2017, θα έχει προχωρήσει η αναγνώριση περίπου 120 φυσικών πόρων ως ιαματικών. Αυτοί οι Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι θα μπορούν σύμφωνα με τον νόμο να αξιοποιηθούν τουριστικά.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά και τις 750 φυσικές αναβλύσεις;
Όχι βέβαια.
Πάνω σε κάθε αναγνωρισμένο φυσικό πόρο θα πρέπει να στηθεί μια βιώσιμη επιχείρηση. Ο αριθμός των 120 είναι σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ο ενδεδειγμένος. Κάτι παραπάνω από αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την δημιουργία κλάδου Ιαματικού Τουρισμού. Η Γαλλία έχει 105 επιχειρήσεις.
Η ποιότητα των Ελληνικών Φυσικών Πόρων είναι άριστη. Αρκεί όμως αυτό;
Όχι βέβαια.
Πρέπει να τελειώνουμε με το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με τους κανόνες του παιχνιδιού αν θέλουμε να δούμε επενδύσεις.
Πιο συγκεκριμένα
Από τους 120 φυσικούς πόρους που κατέθεσαν φάκελο για να αναγνωριστούν από το Υπ.Τουρισμού ως ιαματικοί μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί οι 45. Υπολείπονται άλλοι 75. Σίγουρα οι διαδικασίες τρέχουν, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων έγινε σχεδόν το σύνολο των αναγνωρίσεων, ενώ συνέχεια προστίθενται νέες αναγνωρισμένες πηγές στις ήδη υπάρχουσες.

Ακόμη είναι σε εξέλιξη η ψήφιση της ΚΥΑ που απαιτείται για τις τεχνικές προδιαγραφές Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού, όπως θα λέγονται αύριο τα υδροθεραπευτήρια, αλλά και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας. Χωρίς αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές δεν μπορεί να βγει μόνιμη άδεια, Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, σε κάποια εγκατάσταση. Είναι αδύνατον να επενδύσει κάποιος αν δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση στην οποία θα ρίξει τα χρήματα του. Θεωρούμε ότι η συνεργασία που έχουμε με το Υπ.Τουρισμού θα αποδώσει και σε λίγες μέρες το θέμα θα έχει τελειώσει.

Είναι σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπ.Τουρισμού για τον καθορισμό των κριτηρίων διανομής των Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Αυτή η Υπουργική απόφαση είναι τεράστιας σημασίας γιατί αν δοθεί η δυνατότητα στον διαχειριστή να διανέμει τον ιαματικό φυσικό πόρο νόμιμα και με κανόνες, τότε αυτόματα ανοίγουν άλλοι επενδυτικοί ορίζοντες στον χώρο των ιαματικών. Επί της ουσίας το business plan που θα καταθέσουν οι πηγές για την ανάπτυξη τους στο Υπ. Τουρισμού θα είναι διαφορετικό πριν και μετά την υπουργική απόφαση της διανομής. Και σε αυτό το ζήτημα θεωρούμε ότι η συνεργασία που έχουμε με το Υπ.Τουρισμού θα αποδώσει και σε λίγους μήνες το θέμα θα έχει τελειώσει.

Τέλος, δεδομένης της καθημερινής συνεργασίας, ξέρουμε ότι στο Υπουργείο Τουρισμού προσπαθούν να βρουν τρόπο να το καταφέρουν, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη, την διαδικασία με τα Προεδρικά διατάγματα με τα οποία θα κατοχυρωθούν οι ζώνες προστασίας των ιαματικών φυσικών πόρων. Μπορεί η όλη διαδικασία να είναι δύσκολη, αλλά ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επενδύσει κάποιος χωρίς να ξέρει τι έχει δικαίωμα να φτιάξει και που.

Θυμίζω την αποτυχημένη προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ το 2012/2013 να βγάλει διαγωνισμό για τις πηγές της Φθιώτιδας. Ήταν πολύ λογικό να αποτύχει το εγχείρημα δεδομένης της έλλειψης των παραπάνω. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και οι Δήμοι θέλουν να προχωρήσουν. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τους διαγωνισμούς από τις Θερμοπύλες και την Κύθνο. Αυτό συμβαίνει γιατί βλέπει ότι κάποια βασικά πράγματα ολοκληρώνονται.

Σε κάθε περίπτωση χωρίς τις 3 νομοθετικές ρυθμίσεις καμία επένδυση και κανένας διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Αντίθετα, αν αυτές πραγματοποιηθούν τότε ο Ιαματικός τουρισμός θα αλλάξει επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να διαχειριστούμε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Πέρα λοιπόν από την οποιαδήποτε εξαγγελία, αν θέλουμε ο Ιαματικός τουρισμός να παίξει τον ρόλο του, πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα. Πιστεύουμε πως τόσο η συσσώρευση της τεχνογνωσίας στον Σύνδεσμο Δήμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας το όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ιαματικά όσο και η καθημερινή συνεργασία με το Υπ.Τουρισμού, το Υπ.Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το Υπ.Οικονομικών, και το Υπ.Περιβάλλοντος, η συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές και ομάδες εργασίας, θα βοηθήσουν ώστε να αλλάξουμε επίπεδο και να προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Επιγραμματικά αναφέρω, προκειμένου να καταδείξω την κατεύθυνση της στρατηγικής μας, την παρουσία μας στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων εδώ και 3 χρόνια. Η μεταφορά τεχνογνωσίας που πετυχαίνουμε είναι αξιοσημείωτη, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο όσο και στο θερμαλιστικό management.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ, πολύ συνοπτικά, στην Ευρωπαϊκή οδηγία 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και την επαφή της με τον ιαματικό τουρισμό. Γνωρίζουμε την ομιχλώδη κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με το εάν χρειάζεται ή όχι άδεια από τον φορέα του κάποιος Ευρωπαίος για να μετακινηθεί, δεδομένου ότι ισχύει και ο προηγούμενος κανονισμός αλλά και η οδηγία, με αποτέλεσμα κάθε κράτος μέλος να χρησιμοποιεί ότι το βολεύει ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αλλά και με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του.
Γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει αναβρασμός για το θέμα, δεδομένης της ψήφισης νέου κανονισμού.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ, του φορέα αναφοράς της οδηγίας στην Ελλάδα.
Και όσον αφορά τις ιαματικές πηγές, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνει λουτροθεραπείες σε Έλληνες ασφαλισμένους, πολύ λίγα χρήματα αλλά πληρώνει.
Αύριο, για να μπορεί να γίνεται η διακίνηση επισκεπτών θα χρειαστεί να καταστήσουμε τα ιατρεία μέσα στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού Θερμαλισμού μονάδες Α΄βάθμιας φροντίδας υγείας ή όχι; Ας μην σπεύδουν οι διάφοροι να παίρνουν θέση πριν ρωτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας είναι αυτός που το 2013 πίεσε και στην ουσία επέβαλε τον αρχικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαζόταν μια ΚΥΑ για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με τα οποία τα ιατρεία μέσα στα υδροθεραπευτήρια θα μπορούσαν να είναι μονάδες Α΄βάθμιας φροντίδας υγείας.
Μετά όμως είδαμε ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε όχι μόνο την βιωσιμότητα της οποιαδήποτε επένδυσης αλλά και την ίδια την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών δεδομένου του μεγάλου κόστους που έχουν οι απαιτήσεις του Υπ.Υγείας τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο άλλων απαιτήσεων.
Μην ξεχνάμε ότι ο ιαματικός τουρισμός είναι καταρχήν τουρισμός και γι αυτό λειτουργούμε μέσα από το Υπ.Τουρισμού. Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε νοσοκομεία και κλινικές. Είμαστε εναλλακτική μορφή τουρισμού γι αυτό και θεωρούμε εκ του πονηρού τις θέσεις ακόμα και κομμάτων εξουσίας πάνω στο θέμα. Καλά θα κάνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ρωτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση πριν πάρουν θέση. Η οδηγία είναι κατ΄ ουσίαν σήμερα υπό διαπραγμάτευση άρα υπό διαμόρφωση.

Αγαπητοί σύνεδροι
Θεωρώ πως μετά από πολλά χρόνια έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν τον ιαματικό τουρισμό της χώρας μας στην ανάπτυξη. Γνωρίζουμε πως στο σύνολο του ο Ελληνικός τουρισμός υγείας έχει τεράστιες προοπτικές αλλά όπως πιστεύω ότι σας έδωσα να καταλάβετε εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μένουμε στις εξαγγελίες και στα λόγια αλλά προχωράμε με στρατηγική και μετρήσιμους στόχους.

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close