Συνεδρίασε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Στο ΔΣ συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΔΙΠΕ από όλη την Ελλάδα. Ακόμη συμμετείχαν η κ.Ευγενία Φωτονιάτα Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π του ΕΤΠΑ και ΤΣ, ο κ. Γιώργος Τζιάλλας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ.Κλεόβουλος Αλεξιάδης και ο κ.Νίκος Κελαϊδίτης Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εκτός από τα τρέχοντα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Καραγιάννης Γιάννης στην εισαγωγική εισήγηση του αποτύπωσε την σημερινή πραγματικότητα αλλά και προσδιόρισε τις βασικές γραμμές της στρατηγικής που χρειάζεται να ακολουθήσει ο κλάδος των Ιαματικών πηγών της χώρας.
Στη συνέχεια αναλύθηκε από την κ.Φωτονιάτα ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές των εγκαταστάσεων των Ιαματικών πηγών της χώρας μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σε συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και το Υπ. Τουρισμού παρουσίασε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα αποσταλεί στους Δημάρχους τις επόμενες ημέρες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τις Ιαματικές πηγές και θα βοηθήσουν στην έκδοση πρόσκλησης.
Ο κ.Τζιάλλας παρουσίασε την πρόοδο στο θέμα των αναγνωρίσεων των φυσικών πόρων ως Ιαματικών, των αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών πηγών και των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων στα θέματα της Διανομής των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, των τεχνικών προδιαγραφών και των προεδρικών διαταγμάτων για την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας. Στη συνέχεια ανέλυσε την συνεργασία του Υπ. Τουρισμού με το Υπ. Οικονομικών πάνω στο θέμα της έκδοσης πρόσκλησης για την χρηματοδότηση των υποδομών των Ιαματικών πηγών μέσα από το ΕΣΠΑ με τελικό αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων Ιαματικών πηγών και την αναβάθμιση του Τουρισμού Υγείας στην χώρα μας.
Ο κ.Αλεξιάδης παρουσίασε το portal που ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ και αφορά τους παρόχους του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα. Δεδομένου του ότι ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας συμμετέχει στην διαδικασία, τα μέλη του ΔΣ είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον σχεδιασμό του portal αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του ΕΟΠΥΥ που στόχο έχουν την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας στο εξωτερικό.
Ο κ.Κελαϊδίτης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΔΩΔΕΚΑ και την ιδιαίτερη σημασία που έχει στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Μετέφερε μάλιστα την πεποίθηση των τουριστικών πρακτόρων της χώρας πως το τουριστικό προϊόν που παράγεται στις Ιαματικές πηγές μπορεί να είναι προσοδοφόρο για όλους. Η συνεργασία του HATTA με τον Σύνδεσμο έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Τέλος παρέμβαση έκανε ο κ.Σηφάκης Γιάννης βουλευτής Ν.Πέλλας ο οποίος τόνισε την σημασία που έχουν οι Ιαματικές πηγές στην ολοκλήρωση του τουριστικού μοντέλου της χώρας.
Στη συνέχεια παρατίθεται η αρχική εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ.Γιάννη Καραγιάννη
Αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως κάνω πάντα στην εναρκτήρια εισήγηση μου σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, θα προσπαθήσω σχεδόν επιγραμματικά, να αποτυπώσω την πραγματικότητα αλλά και να προσδιορίσω τις βασικές γραμμές της στρατηγικής που χρειάζεται να ακολουθήσει ο κλάδος των Ιαματικών πηγών της χώρας.
Στην εισήγηση μου της 1η Μαρτίου του 2015 στο 1ο Διοικητικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρθηκα σε πολλά ζητήματα που ταλάνιζαν τον χώρο μας σχεδόν μια δεκαετία, και τα οποία κατάφερναν όχι μόνο να κρατούν απαξιωμένο και σε αδράνεια τον Ιαματικό τουρισμό, αλλά και να τροφοδοτούσαν συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τότε χαράξαμε όλοι μαζί, τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μια συγκεκριμένη στρατηγική, την οποία και ακολουθήσαμε απαρέγκλιτα, μέχρι και σήμερα. Τίποτα μα τίποτα δεν έγινε στον Σύνδεσμο για λόγους εντυπωσιασμού. Όλες οι δράσεις μας εξυπηρετούν την στρατηγική που χαράξαμε, και γι αυτό βέβαια, αρχίσαμε να βλέπουμε πλέον, συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω όλους γιατί καταφέραμε να εκφράσουμε την μεγάλη ανάγκη της εποχής, τον σύγχρονο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας.
Τότε, θυμίζω, δεν υπήρχαν κατατεθειμένοι στο Υπ. Τουρισμού περισσότεροι 30 φάκελοι αναγνώρισης, και από αυτούς ελάχιστοι αφορούσαν Δημοτικές Ιαματικές πηγές. Σήμερα έχουν κατατεθεί 113 φάκελοι. Έχουν καταθέσει φάκελο σχεδόν όλα τα μέλη μας, και όχι μόνο. Καταφέραμε να βοηθήσουμε και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι προς το παρόν μέλη μας, και για διάφορους λόγους αδράνησαν στο παρελθόν. Για μας που μάθαμε να υπηρετούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν αυτονόητη η συνολική εκπροσώπηση του χώρου. Σήμερα έχουμε 38 ΦΕΚ αναγνώρισης και όπως βλέπετε άρχισαν να παίρνουν ΦΕΚ, δημοτικές ιαματικές πηγές.
Τότε δεν υπήρχε σοβαρή συζήτηση για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτηρίων μας. Σήμερα τουλάχιστον 20 πηγές έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ πάρα πολλοί συλλέγουν τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
Καταφέραμε να βγάλουμε τις Ιαματικές πηγές από τον απομονωτισμό, που στην κυριολεξία της έπνιγε, βασιζόμενοι στη συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων. Για πολλά χρόνια ανακυκλωνόταν τα ίδια στελέχη, που προσέφεραν τις ίδιες γνώσεις, και πάλι από την αρχή όταν άλλαζαν οι διοικήσεις στους Δήμους. Η επαφή με στελέχη και μεγάλες λουτροπόλεις της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης μας φέρνει σε επαφή με τεχνογνωσία που μας έλλειπε.
Σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις άκρως απαραίτητες για το μέλλον του κλάδου δουλεύονται από το Υπ.Τουρισμού και λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμες προς ψήφιση. Ζητήματα καθοριστικής σημασίας όπως η διανομή του Ιαματικού Φυσικού Πόρου, οι τεχνικές προδιαγραφές για την αδειοδότηση των υδροθεραπευτηρίων, τα προεδρικά διατάγματα για την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας αποτελούν την αιχμή της συνεργασίας μας με το Υπουργείο, και γι αυτό άλλωστε έχουμε μαζί μας τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Τουρισμού κ.Τζιάλα προκειμένου να πάμε ένα ακόμη βήμα μπροστά.
Δεν θέλω να παραλείψω να αναφέρω δημόσια αυτό που σε συναντήσεις εργασίας με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου συνεχώς ζητάμε. Πρέπει αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ομαλά, να πάρουμε παράταση, έστω και κάποιων μηνών, τόσο στην προθεσμία υποβολής φακέλων αναγνώρισης γι αυτούς τους ελάχιστους που δεν πρόλαβαν, αλλά και για όλο το 2017 να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με προσωρινές άδειες λειτουργίας.
Ακριβώς όμως επειδή οι αναγνωρίσεις έχουν πάρει τον δρόμο τους, οι αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων και οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις δουλεύονται, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το εξωτερικό είναι μια πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Θα παρατηρήσατε ότι το προηγούμενο εξάμηνο δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα ΕΣΠΑ, κι αυτό γιατί θεωρούμε πως η χρηματοδότηση των τόσο απαραίτητων για το μέλλον των Ιαματικών πηγών, επενδύσεων, περνούν και μέσα από εκεί. Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να προσφέρουμε ποιοτικό προϊόν αν δεν έχουμε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Έτσι λοιπόν έχουμε σήμερα κοντά μας την κ.Ευγενία Φωτονιάτα Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π του ΕΤΠΑ και ΤΣ για να συνεχίσουμε την συνεργασία που ξεκινήσαμε αρκετό καιρό πριν, με στόχο την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων μας και σε τελική ανάλυση την αναδιαμόρφωση του προϊόντος του Τουρισμού Υγείας της χώρας μας.
Ακόμη σήμερα έχουμε μαζί μας τον κ.Κλεόβουλο Αλεξιάδη Ειδικό συνεργάτη του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα ασφαλιστικά μας ταμεία, είναι αυτά που στήριζαν για πάρα πολλά χρόνια τις ιαματικές πηγές και όταν αυτά δεν μπορούσαν πλέον να ανταποκριθούν, λόγω τον οικονομικών δυσχερειών του Ελληνικού κράτους, βιώσαμε μια τεράστια κάμψη της επισκεψιμότητας στις Ιαματικές πηγές. Εμείς και σε αυτή την περίπτωση, προσπαθούμε να συνεργαστούμε για να παράγουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις πηγές μας και έτσι συμμετέχουμε στην ομάδα εργασίας για το portal του Τουρισμού Υγείας που ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και εξερευνούμε τρόπους για να επωφεληθούμε από την οδηγία 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Τα θέματα αυτά θα μας αναλύσει στην συνέχεια ο κ.Αλεξιάδης.
Τέλος έχουμε μαζί μας εκπροσώπους της HATTA, του Πανελληνίου συνδέσμου των tour operators, προκειμένου να αναθερμάνουμε την συνεργασία που ξεκίνησε 1,5 χρόνο πριν, και αφορούσε την προώθηση του τουριστικού προϊόντος που παράγεται στις Ιαματικές μας πηγές, κυρίως μέσα από το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα 12, αλλά και μέσα από άλλες μορφές συνεργασίας.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως είδατε δεν θέλω να σταθώ στις ημερίδες που διοργανώνουμε σε όλη την επικράτεια, τις προωθητικές ενέργειες που θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ρυθμό, ούτε στα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήσαμε ή συμμετείχαμε. Είναι δεδομένη η πολυεπίπεδη δραστηριότητα του Συνδέσμου. Αυτό όμως που χρειάζεται να τονιστεί είναι η αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς οι αυτοδιοικητικοί μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, που συνήθως δεν δημιουργούνται από εμάς, και να προχωράμε. Τα κενά των παρελθόντων ετών καλύπτονται με πολύ δουλειά και συγκεκριμένη στόχευση. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστώ