Home Νέα - Ανακοινώσεις ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

by Super User
ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΑ

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού που αφορούσε τα τρέχοντα ζητήματα του Ελληνικού Ιαματικού τουρισμού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού κ.Θεοχάρης Χάρης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ.Γκουντάρας Αντώνης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ.Κόνσολας Μάνος, το μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ κ.Σαμπάνης Γρηγόρης και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ.Δανάς Μάρκος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκαν σε βάθος τόσο σημερινή κατάσταση όσο και οι δράσεις που απαιτούνται να γίνουν στη συνέχεια. Ο κ.Γκουντάρας αφού ανέλυσε την εξέλιξη των ζητημάτων τα προηγούμενα χρόνια τόνισε πως ο ΣΔΙΠΕ θα σταθεί αρωγός στον σχεδιασμό του υπουργείου, ενώ ο κ.Θεοχάρης δήλωσε πως ήρθε η ώρα ο Τουρισμός Υγείας της χώρας μας να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Παρακάτω παρατίθεται το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ.Γκουντάρας στον κ.Θεοχάρη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ως ΝΠΔΔ συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το διοικητικό και πολιτικό προσωπικό κυρίως του Υπ.Τουρισμού αλλά και των φορέων, οι αρμοδιότητες των οποίων, άπτονται των ζητημάτων του Ιαματικού Τουρισμού (Υπ.Υγείας, Υπ.Περιβάλλοντος& Ενέργειας, ΥΠ.Οικονομικών, ΕΟΤ, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ,ΕΟΠΥΥ), ως εκ τούτου οι απόψεις του είναι πραγματιστικές και απαλλαγμένες από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Ο κύριος στόχος του ήταν και συνεχίζει να είναι η δημιουργία πολλών, καλών, βιώσιμων επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών ανά την επικράτεια, προκειμένου να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν του κάθε προορισμού και να συμβάλουνστην επιμήκυνσητης τουριστικής περιόδου και στην μεγέθυνση των τοπικών οικονομιών.

Όμως:
-Άργησε πάρα πολύ να εφαρμοστεί ο Ν.3498/2006 με αποτέλεσμα η απαξίωση του κλάδου των Ιαματικών πηγών που ξεκίνησε από την δεκαετία του 1980 να γίνει πιο έντονη στις μέρες μας.
-Τα τελευταία χρόνια μετά από συνέργειες που αναπτύχθηκαν έγιναν σημαντικά βήματα προόδου

Α) 124 φάκελοι μελετών έχουν κατατεθεί στο Υπ.Τουρισμού και έχουν εκδοθεί 63 ΦΕΚ αναγνώρισης, ενώ περίπου 10 ακόμη Ι.Φ.Π βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας αναγνώρισης

Β) 10 Ειδικά Σήματα Λειτουργίας έχουν ήδη εκδοθεί ενώ 35 ακόμη εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης (ΕΣΛ)

Γ) Εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την Διανομή των Ι.Φ.Π

Δ) Αποφεύχθηκε η προβληματική για τις Ιαματικές πηγές σύνδεση των ιατρείων μέσα στις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ) με την Α’θμια φροντίδα υγείας, καθώς στον Ν.4582 για τον θεματικό τουρισμό δίνεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός ιατρείου συμβουλευτικών υπηρεσιών και πρώτων βοηθειών ή ενός ιατρείου ιαματικού τουρισμού.

Ε) Με τον ίδιο νόμο Ν.4582 δόθηκε η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει και να διαχειριστεί το ηλεκτρονικό μητρώο παρόχων Τουρισμού Υγείας, δεδομένου ότι είναι το contactpoint εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/24 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Στ) Υπήρξε συνεργασία μεταξύ του ΣΔΙΠΕ, του Υπ.Τουρισμού και της Ειδικής Γραμματείας ΕΤΠΑ & ΤΣ προκειμένου να βγει πρόσκληση από το ΕΠΑνΕΚ που θα αφορά την χρηματοδότηση της ανακατασκευής των υποδομών των Ιαματικών πηγών, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα μας καθώς έπρεπε να ακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναγνωρίσεων των φυσικών πόρων ως ιαματικών για να μπορούν να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερες ιαματικές πηγές.

Ζ) Ψηφίστηκε ο νόμος για την διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων από το Υπ.Περιβάλλοντος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις μας στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοποίηση μεγαλύτερης ποσότητας Ι.Φ.Π.
Τα ζητούμενα από εδώ και πέρα είναι:

Α) Έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων για την κατοχύρωση των ζωνών προστασίας των Ι.Φ.Π. σε συνεργασία με το Υπ.Περιβάλλοντος.

Β) Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η χρήση τηλεϊατρικής σε Ιατρεία των ΜΙΘ και ΚΙΤ-Θ, όπου αυτό είναι δυνατό.

Γ) Άνοιγμα της πρόσκλησης για την χρηματοδότηση των υποδομών των ιαματικών πηγών από το ΕΠΑνΕΚ.

Δ) Έναρξη νέου κύκλου αναγνώρισης νέων ιαματικών πηγών.

Ε) θεμελιώδες ζήτημα αποτελεί η διάθεση των διοικήσεων του ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση ζωτικών ζητημάτων στα θέματα των επενδύσεων που είτε προτείνονται από τους Δήμους – μέλη μας ή από ιδιώτες επενδυτές.

ΣΤ) Ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα είναι η σχέση του Ιαματικού τουρισμού με το Υπ.Υγείας και το Υπ.Περιβάλλοντος. Το Υπ.Τουρισμού πρέπει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία στα θέματα των Ιαματικών πηγών. Μέσα στις ΜΙΘ και ΚΙΤ-Θ πωλείται τουριστικό προϊόν το οποίο σαφώς πρέπει να υποστηρίζεται από Ιατρικές υπηρεσίες.

Ζ) Άμεση υλοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ του Ηλεκτρονικού Μητρώου Παρόχων Τουρισμού Υγείας

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί, σε γενικές γραμμές η συνεργασία μας με το τμήμα ειδικών μορφών Τουρισμού, με την ειδική υπηρεσία προώθησης αδειοδότησης Τουριστικών επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ), όπως και με την πρόεδρο της επιτροπής προστασίας Ι.Φ.Π. του Υπ. Τουρισμού ήταν άψογη και έφερε θετικά αποτελέσματα λύνοντας χρόνια προβλήματα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας και ευελπιστούμε σε μια αγαστή συνεργασία που θα προωθήσει λύσεις για τον ιαματικό τουρισμό που αποτελεί μέγιστο, ανεκμετάλλευτο όμως, κεφάλαιο για τη Χώρα μας.

Πάντα στη διάθεσή σας
Ο Πρόεδρος
Γκουντάρας Αντώνης

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close