Home Νέα - Ανακοινώσεις Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΔΙΠΕ κ.Σταμάτη Γαρδέρη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΔΙΠΕ κ.Σταμάτη Γαρδέρη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

by Super User
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΔΕΡΗΣ

-Πόσοι δήμοι είναι μέλη σας και ποιος ο σκοπός του Συνδέσμου ;

Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ιδρύθηκε το 1983, είναι ΝΠΔΔ και έχει 58 δήμους-μέλη από όλη την Ελλάδα, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές άσχετα αν αυτές είναι κρατικής, δημοτικής ή ιδιωτικής διαχείρισης. Ο σκοπός του είναι η ανάδειξη, προβολή και προστασία των Ιαματικών Φυσικών Πόρων της χώρας και του περιβάλλοντος τους.

-Οι νόμιμα λειτουργούσες Ιαματικές Πηγές στην Ελλάδα πόσες είναι ; Τι σημαίνει νόμιμη ;

Οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών ή αλλιώς οι Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας (ΜΙΘ) ή τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού (ΚΙΤ-Θ) οφείλουν να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) δηλαδή νόμιμη άδεια λειτουργίας όπως ακριβώς και όλα τα άλλα τουριστικά καταλύματα. Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί 14 εγκαταστάσεις, ενώ άλλες 25 εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ΕΣΛ.

-Ποια τα πλεονεκτήματα των ελληνικών ιαματικών πηγών σε σχέση με τον ανταγωνισμό ;

Οι Ελληνικοί Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι είναι καταπληκτικής ποιότητας και στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για φυσικές αναβλύσεις. Έχουν πλούσιες θεραπευτικές ενδείξεις και βρίσκονται σε καταπληκτικά φυσικά περιβάλλοντα. Δίπλα σε λίμνες, σε ποτάμια, στην θάλασσα, πάνω σε βουνά ή σε υπέροχες πεδιάδες. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής. Έτσι πολύ εύκολα θα μπορέσουν να αποτελέσουν κομμάτι του συνολικού τουριστικού προϊόντος του κάθε προορισμού.

-Γιατί μένουν αναξιοποίητες και πως δύναται να προσελκύσουμε επενδυτές ;

Σε αναντιστοιχία με την δυναμική που έχουμε σε επίπεδο ποιότητας φυσικών πόρων δεν καταφέραμε να έχουμε μέχρι σήμερα πολλές καλές βιώσιμες επιχειρήσεις που να παράγουν θερμαλιστικο-τουριστικό προϊόν. Οι περισσότερες ιαματικές πηγές μας είναι αναξιοποίητες. Αυτό συμβαίνει γιατί άργησε να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορούσε την λειτουργία τους. Για παράδειγμα μέχρι το 2018 οι εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν. Χωρίς θεσμικό πλαίσιο και άρα χωρίς κανόνες ήταν αδύνατο όχι μόνο για τους δήμους αλλά και για τους ιδιώτες και για το ίδιο το κράτος να καταφέρουν να παράγουν υψηλής ποιότητας θερμαλιστικές υπηρεσίες. Όπως βέβαια ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις. Έτσι εξηγούνται και οι αποτυχημένες απόπειρες που έκανε παλαιότερα το ΤΑΙΠΕΔ για την προσέλκυση επενδυτών στην Φθιώτιδα και όχι μόνο.
Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα προχώρησαν. Το θεσμικό πλαίσιο σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του έχει ολοκληρωθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των διαχειριστών των ιαματικών πηγών ασχολείται σοβαρά για να παράγει είτε αναγνωρίσεις φυσικών πόρων ως ιαματικών είτε Ειδικά Σήματα Λειτουργίας. Το Υπ.Τουρισμού συνεχίζει να είναι αρωγός της οποιασδήποτε καλής προσπάθειας. Οφείλω να αναφέρω ότι η συνεργασία μας με τον κ.Θεοχάρη είναι άψογη.
Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία διαχειρίζεται τεράστιας αξίας ιστορικά ακίνητα με ιαματικές πηγές και δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να ξεκολλήσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες που κάνουν αδύνατη την αξιοποίηση τους. Θέλω να πιστεύω πως με την καινούρια διοίκηση θα βρούμε κοινούς δρόμους συνεργασίας. Η τεχνογνωσία του Συνδέσμου είναι διαθέσιμη σε όλους και σαν ΝΠΔΔ θεωρώ πως είναι υποχρέωση μας να βοηθούμε τον οποιαδήποτε κρατικό φορέα.

-Πως εξηγείται ότι η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει ένα εθνικό brand για τον κλάδο ; Φταίει μόνο η πολιτεία ή και οι δήμοι ;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί εθνικό brand για τις ιαματικές πηγές είναι να δημιουργηθούν δεκάδες καλές βιώσιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλού επιπέδου θερμαλιστικές υπηρεσίες. Σήμερα έχουμε μόνο 4-5 τέτοιου επιπέδου επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών. Είμαι απόλυτα σίγουρος πως αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και προς την ίδια κατεύθυνση σε 2-3 χρόνια θα έχουμε να διαχειριστούμε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα. Η απάντηση στο ερώτημα για το ποιος φταίει ή για το ποιό είναι το μερίδιο ευθύνης του καθενός δεν είναι εύκολη. Έγιναν πολλά λάθη αλλά κυρίως θεωρώ πως αργήσαμε να καταλάβουμε και να κάνουμε μέρος της καθημερινής μας πρακτικής την αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το ζητούμενο και σίγουρα η δημόσια διοίκηση δεν ήταν στραμμένη προς τα εκεί.

-Γιατί η ιστορικότερη οργανωμένη ιαματική πηγή στην Ελλάδα, αυτή της Κύθνου μένει στα αζήτητα ;

Για την ιαματική πηγή της Κύθνου το ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε δύο διαγωνισμούς τους προηγούμενους μήνες. Δυστυχώς και οι δύο απέβησαν άκαρποι. Κανείς επενδυτής δεν κατάφερε να καλύψει τις απαιτήσεις που έθετε το ΤΑΙΠΕΔ. Βέβαια η όλη προσπάθεια για την αξιοποίηση τέτοιου είδους ακινήτων έχει άμεση σχέση με την ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας να προσελκύει επενδυτές. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως έχουμε ακόμη βήματα να διανύσουμε. Ελπίζω πως με την παρούσα κυβέρνηση τα πράγματα θα βελτιωθούν σε αυτό τον τομέα.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΑΡΔΕΡΗ ΕΔΩ

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close