Θέρμων Νιγρίτας

by Super User

ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ

Ιαματικός Φυσικός Πόρος Θέρμων Νιγρίτας

Γενικά Στοιχεία

Η ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ είναι γνωστή και για το μεταλλικό νερό της.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από την ΝΙΓΡΙΤΑ και 22 χιλιόμετρα από την πόλη των ΣΕΡΡΩΝ η απόσταση που την χωρίζει από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ είναι μόλις 70 χιλιόμετρα. Η περιοχή γενικότερα ονομάζεται ΒΙΣΑΛΤΙΑ.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η ΑΡΧΑΙΑ ΒΙΣΑΛΤΙΑ εκτείνονταν μεταξύ του όρους ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ που ήταν το δυτικό της σύνορο και του ΣΤΡΥΜΟΝΑ και της ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΔΟΣ λίμνης που ήταν το ανατολικό. Βρισκόταν δηλαδή, στον σημερινό χώρο της ΝΙΓΡΙΤΑΣ και του ΣΟΧΟΥ.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δρώμενων και εθίμων στην ΝΙΓΡΙΤΑ που αναφέρονται σε διάφορες εορτές της αρχαίας ελληνιστικής περιόδου και της νεότερης βυζαντινής και χριστιανικής εποχής.

Στο Δημοτικό διαμέρισμα της ΤΕΡΠΝΗΣ που απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα ανασκαφές το 1965 έφεραν στο φως πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ του 4ου π.Χ. αιώνα, δημόσιο κτήριο με αποθηκευτικά πιθάρια, εστίες, μυλόπετρες, συγκρότημα διπλού λινού [πατητηριού]και πληθώρα νομισμάτων εποχής ΑΜΥΝΤΑ-ΦΙΛΙΠΠΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- και ΕΠΙΓΟΝΩΝ αγγεία, όστρακα, πηνία και οστά ζώων.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ

  •  Ι.Μ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ : βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλ. της  πόλης των ΣΕΡΡΩΝ και είναι μία από τις σημαντικότερες εκτός  ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ μονές του Ελλαδικού χώρου.
  • ΚΕΡΚΙΝΗ : Η Τεχνητή λίμνη Κερκίνης βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού ΣΕΡΡΩΝ και είναι ένας από τους σημαντικότερους 10 ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ  Διεθνούς σημασίας που προστατεύoνται με την συνθήκη RAMSAR.
  •  ΡΟΥΠΕΛ : Τα οχυρά του ΡΟΥΠΕΛ βρίσκονται κοντά στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΕΡΡΩΝ – ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ που οδηγεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε υψόμετρο 322 μέτρων. Πρόκειται για το πιο γνωστό οχυρό στην ΕΛΛΑΔΑ αφού κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο κατάφερε να σταματήσει την προέλαση των Γερμανών.
  • ΛΑΊΛΙΑΣ : ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Λαϊλιά βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλ. από την πόλη των ΣΕΡΡΩΝ μέσα σε ένα κατάφυτο ελατόδασος όπου συναντά κανείς οξιές-πεύκα και όχι μόνο εκεί σε υψόμετρο 1847 μέτρων κατοικούν ελάφια –ζαρκάδια λαγοί και πολλά άλλα ζώα που τα συναντάς καθώς διασχίζεις την περιοχή ή όταν απολαμβάνεις την θέα από το σαλέ του χιονοδρομικού.
  • ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ: Βουνό μοναδικής ομορφιάς με πλούσια και σπάνια χλωρίδα, άγρια άλογα αλλά και έναν πολιτιστικό και προϊστορικό θησαυρό τις βραχογραφίες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την περιοχή όπου αναβιώνουν αρκετά έθιμα από το μακρινό παρελθόν.
  • ΑΜΦΙΠΟΛΗ :    στον   αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, μπορείτε να ξεναγηθείτε στο μουσείο συλλέγοντας γνώσεις από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους χρόνους, ενώ παράλληλα επισκέπτεσθε και το λόφο Κάστα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα, καθώς και τον επιβλητικό  Λέοντα ο οποίος στέκει λίγο πιο κάτω στις εκβολές του Στρυμόνα.
  • ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ: 50 χλμ. από τις Σέρρες στη θέση Πετρωτό, βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Ελλάδας λόγω των περίφημων σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
  • ΑΓΓΙΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ-ΦΑΡΑΓΓΙ: ο ποταμός Αγγίτης αποτελεί ιδανική περίπτωση για  rafting. Μία απόσταση 15 χλμ. που χωρίζεται σε δύο διαδρομές, μία για τους προχωρημένους του σπορ και μία ήπιας μορφής, ιδανική για αρχαρίους και παιδιά ηλικίας άνω των δέκα ετών.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ: Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης και είναι ίσως η καλύτερη πίστα στην Ελλάδα. Φιλοξενεί αγώνες αυτοκινήτου [Formula3], μοτοσυκλέτας και αγωνιστικές ομάδες για δοκιμαστικά τεστ.
  •  ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο  της μεγάλης ποικιλομορφίας των οικοσυστημάτων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας Νομού Σερρών.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση προς τα ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ της ΝΙΓΡΙΤΑΣ είναι πολύ εύκολη. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα χρήσης σιδηροδρόμου.

Σιδηροδρομικές γραμμές : από ΑΘΗΝΑ για ΣΕΡΡΕΣ από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για ΣΕΡΡΕΣ.

Οδικές συγκοινωνίες : από ΑΘΗΝΑ για ΣΕΡΡΕΣ με λεωφορεία [απόσταση 587 χιλ.] από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για ΣΕΡΡΕΣ [απόσταση 80 χιλ.]

Επικοινωνία

Λουτρά

Τηλ.: 23220 22893

Δήμος

Τηλ.: 23223 53400-1

Που βρίσκονται;

Φωτογραφίες

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close