Κύθνου

by Super User

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Ιαματικός Φυσικός Πόρος Κύθνου

Γενικά Στοιχεία

Ιστορικά Στοιχεία

Την σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου διαπίστωσαν πρώτοι οι Γερμανοί γιατροί και χημικοί, που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα. Η βασίλισσα Αμαλία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της να τεκνοποιήσει, έφερε από τη Βαυαρία ένα εξαιρετικό επιτελείο αποτελούμενο από τους κορυφαίους γιατρούς της εποχής, οι οποίοι διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην υδροθεραπεία, που βρισκόταν ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη του 19ου αιώνα, αναζητούσαν σε όλη την Ελλάδα το κατάλληλο Ιαματικό νερό, προκειμένου να ευεργετηθεί η νεαρή βασίλισσα. Λέγεται ότι θεώρησαν την Κύθνο και το Ιαματικό νερό της, ιδανικά για την υπογονιμότητα. Στο Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν ακόμα και σήμερα οι μαρμάρινοι λουτήρες που κατασκευάστηκαν προκειμένου να κάνει το μπάνιο του, το βασιλικό ζεύγος.

Το 1830 και το 1833, έγιναν χημικές αναλύσεις που απέδειξαν τις ιαματικές δυνατότητες των πηγών και οικοδομήθηκε η δεξαμενή της πηγής των Αγίων Αναργύρων το 1838.
Το 1836 έφθασε στην Κύθνο ο βασιλικός αρχιτέκτονας Christian Hansen, ο οποίος έφτιαξε τα σχέδια του συγκροτήματος των ιαματικών λουτρών μαζί με τον βοηθό του Laurent, ο οποίος και ανέλαβε την εκτέλεση των σχεδίων. Το κτίσμα του Υδροθεραπευτηρίου ολοκληρώθηκε το 1857 και λίγο αργότερα το παρακείμενο κεραμοσκεπές νεοκλασικό κτίριο με σχέδια του Ernest Ziller.

Γεωγραφική Θέση και πρόσβαση

Η Κύθνος ανήκει στις δυτικές Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά Κέα και Σέριφο. Ονομάζεται και Θερμιά λόγω των ζεστών ιαματικών πηγών που βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται ακτοπλοϊκά από Πειραιά (περίπου 3 ώρες) και από Λαύριο (1 ώρα και 40 λεπτά ή 2 ώρες και 30 λεπτά αν το δρομολόγιο καλύπτει και την Κέα). Τα Λουτρά απέχουν 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Μέριχα και 4 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Στα Λουτρά υπάρχει μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό των Λουτρών συναντάμε την παραλία Σχοινάρι καθώς και την πανέμορφη παραλία της Αγίας Ειρήνης.

Εγκαταστάσεις Υδροθεραπείας

Τα Λουτρά που τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά φιλοξενούν τις μοναδικές Ιαματικές Πηγές των Κυκλάδων.

Πρόκειται για δύο θερμές πηγές. Η πρώτη, των Αγίων Αναργύρων, με θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο παρακείμενο παλαιό κτίριο.

Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυνται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Ειδικότερα, βοηθούν για τη θεραπεία παθήσεων όπως αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες – ισχυαλγίες, νευρίτιδες, μυοσίτιδες, πρωτογενή οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα) χρόνιες ρευματοπάθειες (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) κλπ.

Περίοδος λειτουργίας:

Στο Υδροθεραπευτήριο, το οποίο λειτουργεί για τέσσερις μήνες το χρόνο (Ιούνιο – Οκτώβριο) υπάρχουν ατομικοί μαρμάρινοι λουτήρες και ένα υδρομασάζ. Η κάθε λουτροθεραπεία διαρκεί 20 λεπτά (μόνο μία λουτροθεραπεία την ημέρα). Ισχύουν ειδικές τιμές για άνεργους και για τους κατοίκους του νησιού.

Πρέπει να αποφύγετε τη λουτροθεραπεία σε περίπτωση:

  • Χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων.
  • Αρτηριακής υπέρτασης (πίεση) η οποία δεν ρυθμίζεται και/ή η ελάχιστη πίεση (διαστολική) υπερβαίνει τα 100mmHg.
  • Κρίσεων στηθάγχης, πρόσφατου εμφράγματος ή άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων.
  • Σακχαρώδους διαβήτη (σάκχαρο)
  • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
  • Εμπύρετης κατάστασης ή πρόσφατης αιμορραγίας.
  • Ηπατικών δυσλειτουργιών ή νεφρικής ανεπάρκειας..
  • νεοπλάσματος (καρκίνος) ή φυματίωσης.

Επικοινωνία

Λουτρά

Τηλ.:22810 – 31217, 22810 – 31460

Δήμος

Τηλ.: 210 – 3339434

Δικτυακός τόπος: www.kythnos.gr

Που βρίσκονται;

Φωτογραφίες

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close