Ηραίας

by Super User

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Ιαματικός Φυσικός Πόρος Ηραίας

Γενικά Στοιχεία

Οι Ιαματικές Πηγές Λουτρών Ηραίας βρίσκονται στην Αρκαδία, στην δυτική Γορτυνία, στην περιοχή της Ηραίας. Είναι στο ομώνυμο χωριό και οι μόνες στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανήκουν στον Δήμο Γορτυνίας και θεωρούνται από τις σημαντικότερες ιαματικές πηγές στην Ελλάδα. Το υδροθεραπευτήριο είναι το παλιότερο στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με υπουργική απόφαση από τις 4/7/1900. Ήταν όμως γνωστές και από την αρχαιότητα.

Η Αρχαία Ηραία ήταν μεταξύ των χωριών Άγιος Ιωάννης και Λουτρά. Οικιστής ήταν ο Ηραιεύς, γιος του Λυκάονα. Οι κάτοικοι λάτρευαν τον θεό Διόνυσο, κατ’ άλλη δε εκδοχή λάτρευαν την θεά Ήρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τα αρχαία κείμενα, η Αρχαία Ηραία ήταν αξιόλογη πόλη με αγορά, λουτρά και μεγάλους δρόμους, περιστοιχισμένους με δενδροστοιχίες, δάφνες και μυρσίνες. Στην Ηραία κόπηκε το 550 π.Χ. το πρώτο νόμισμα της Αρκαδίας, το αργυρούν τριώβολο, με κεφαλή της θεάς Ήρας στην μια όψη, στη δε άλλη, την επιγραφή ERA.

Ντοκουμέντο

(άρθρο στην εφημερίδα Τριπόλεως «Βελτίωσις», 12 Ιουλίου 1856)

Το «Βρωμονέρι» στα Καλύβια Ηραίας αναδεικνύεται σε Ιαματική Πηγή

«Πληροφορούμεθα ότι ο επαρχιακός ιατρός Γορτυνίας Κύριος Ν. Πετρόπουλος ανεκάλυψε πηγάς μεταλλικού ύδατος, το πριν καλούμενο Βρωμονέρι εν τω Δήμω Ηραίας παρά την θέσιν Καλύβια, όνπερ το επικρατούν συστατικό είνε, κατά τας παρατηρήσεις του, το θείον και ο σίδηρος. Κατά την προτροπήν του Κυρίου Ν. Πετρόπουλου ο Δήμαρχος Ηραίας Κύριος Κ. Πλαπούτας ήνοιξε δύο μεγάλας δεξαμενάς, εξ ών εκ μεν της μιάς πολλούς πάσχοντες λαμβάνουσιν προς πόσιν, και πίνοντας ωφελούνται, εν δε τη ετέρα πιούσιν λουτρά, δι ων μεγάλως ωφελούνται.

Η θεραπευτική ενέργεια των λουτρών τούτων θεωρείται μεγάλη. Επιφυλαττόμεθα δε να διαλάβωμεν εκτενέστερα περί τούτου, αφ’ ου γνωσθή η έκθεσις του ιατρού και γείνη χημική ανάλυσις του ύδατος, και επανειλημένη επί πολύ χρόνον δοκιμασία».

Πηγή: Βιβλίο Βασιλείου Χρ. Σκολαρίκου «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800-1945 μέσα από ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα» έκδοση 2014

Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας

Σήμερα την λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου διαχειρίζεται η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.).

Το Υδροθεραπευτήριο των Ιαματικών Πηγών Ηραίας προσφέρει κι εφέτος στους επισκέπτες: ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ, ΑΡΙΣΤΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ!

Διαθέτει 20 πολυτελείς καμπίνες με 20 μπανιέρες, εκ των οποίων 3 είναι για υδρομασάζ. Τα θειούχα νερά των πηγών είναι ενδεδειγμένα ιατρικά, με αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες για:

αρθρίτιδες, αυχενικό σύνδρομο, γυναικολογικά, κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, οστεοπόρωση, ρευματισμούς, παθήσεις ήπατος και χολής.

Λειτουργεί καθημερινά 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.

Εφέτος με μειωμένο αντίτιμο!

Τρία (3) ευρώ για την απλή λούση και τέσσερα (4) ευρώ για το υδρομασάζ!

Πλεονεκτήματα: ειδυλλιακό τοπίο, παρθένα φύση, ήρεμη ζωή, χαλάρωση, μύθος, ιστορία, φιλοξενία, τοπικές γεύσεις.

Γειτονικά αξιοθέατα: Δημητσάνα, Αρχαία Ολυμπία, Επικούρειος Απόλλων, Φαράγγια Γκούρας, Τουθόα, Λάδωνα, Αλφειού.

Στο χωριό λειτουργούν όλο το χρόνο ξενοδοχείο δύο αστέρων, αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια καλά οργανωμένα, καφενεία και ταβερνάκια.

Για διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας επισκεφτείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό του Δήμου Γορτυνίας:www.discovergortynia.gr

Προγραμματίστε τις καλοκαιρινές σας περιηγήσεις και συμπεριλάβετε τα Ιαματικά Λουτρά Ηραίας στο πρόγραμμα σας!

Για εκδρομές συλλόγων και εκδρομικών γκρουπ παρακαλούμε να ενημερώνετε το Υδροθεραπευτήριο και να κλείνετε ραντεβού.

Επικοινωνία

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΗΡΑΙΑΣ :

Τηλ.: 27970 25000

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ (Τρόπαια):

Τηλ. 27970 22700

Δικτυακοί τόποι: www.gortynia.gov.gr, www.discovergortynia.gr

E-mail: koinof@gortynia.gov.gr

Που βρίσκονται;

Φωτογραφίες

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close