Σμοκόβου

by Super User

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

Ιαματικός Φυσικός Πόρος Σμοκόβου

Γενικά Στοιχεία

Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε υψόμετρο 450 μ. Η πρώτη αναφορά στη χρήση των θερμοπηγών γίνεται το 1662. Τότε δύο Σμοκοβίτες άρχοντες, ο Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου, έχτισαν πρόχειρες εγκαταστάσεις για να κάνουν το λουτρό τους. Οι περίοικοι τους μιμήθηκαν, με αποτέλεσμα η φήμη των εξαιρετικών ιδιοτήτων των πηγών να εξαπλωθεί. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς και προς τιμήν τους δόθηκαν τα ονόματά τους σε δύο ιαματικές πηγές. Τα νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές και διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο.

Ιαματικό Νερό

Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 42ο C

Χαρακτηρισμός: Υπέρθερμο HCO3– Na- HS- F  υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό (πηγή Αλεξάνδρου)

Θεραπευτικές ενδείξεις: Χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, παθήσεις αναπνευστικού συστήματος, παθήσεις πεπτικού συστήματος, παθήσεις δέρματος, ενδοκρινείς ανεπάρκειες, γυναικολογικές παθήσεις

Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας: Στις εγκαταστάσεις του υδροθεραπευτηρίου λειτουργούν 43 ατομικοί λουτήρες με υδρομασάζ, 22 συσκευές ατομικών εισπνοών και 7 συσκευές ατομικών ρινοπλύσεων.  Επίσης στη νέα πτέρυγα ο επισκέπτης θα βρει την ιαματική δεξαμενή (πισίνα), τις αίθουσες σάουνας και χαμάμ, τις αίθουσες μασάζ καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο. Η θερμοκρασία του νερού στο υδροθεραπευτήριο είναι 35ο C. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα είναι ανοιχτά μόνο Σάββατο και Κυριακή. Οι ώρες λειτουργίας της πισίνας είναι 09:00 π.μ. με 18:00 μ.μ. Στο χώρο υπάρχουν εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης.

Επικοινωνία

Λουτρά

Τηλ.: 24430 61210 / 61280 / 61209

Δικτυακός τόπος: www.loutrasmokovou.gr

Δήμος

Τηλ.: 24433 53200

Δικτυακός τόπος: www.sofades.gr

Που βρίσκονται;

Φωτογραφίες

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close