Αγιασμάτων

by Super User

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Ιαματικός Φυσικός Πόρος Αγιασμάτων

Γενικά Στοιχεία

Η πηγή Αγιασμάτων βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό στο βορειότερο σημείο του νησιού της Χίου καιαπέχει 55 χλμ περίπου από την πρωτεύουσα. Το θερμό ιαματικό νερό, η ασκοθάλασσα (ιδανική περίπτωση για εισπνοθεραπεία), οι πεζοπορικές διαδρομές στην καταπράσινη κοιλάδα Αγιασμάτων, το ήρεμο και ανεπιτήδευτο τοπίο, συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον για θεραπεία, πρόληψη, αναζωογόνηση και ευεξία για όλες τις ηλικίες.

Σε απόσταση 100 μ. περίπου από την θερμή ιαματική πηγή, βρίσκεται και η πηγή κρύου μεταλλικού νερού της Λευκάντριας, το νερό της οποίας αναβλύζει σε 22ο C περίπου και είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία (συμβάλλει στην θεραπεία της νεφρολιθίασης).

Ιστορία

Οι ευνοϊκές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία των νερών των δύο πηγών ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν τότε ότι τα νερά ήταν αγιάσματα και έτσι προέκυψε και η ονομασία Αγιάσματα για τον οικισμό.

Γεωγραφική Θέση

Η Χίος ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Πρόσβαση

Από την πόλη της Χίου, η μετάβαση στα Αγιάσματα γίνεται οδικώς (55 χλμ. περίπου), κατεύθυνση προς Βολισσό και από εκεί συνέχεια προς Αγιάσματα.

Στην Χίο φθάνει ο επισκέπτης:

  • με πλοίο, καθημερινά από Πειραιά ή από Μυτιλήνη, με μεγάλα σύγχρονα πλοία ή από Τουρκία (Cesme), στο κεντρικό λιμάνι της Χίου,
  • με πλοίο, από Πειραιά ή Ραφήνα προς λιμάνι Μεστών και από εκεί οδικώς, κατεύθυνση βόρεια προς Βολισσό και από εκεί συνέχεια προς Αγιάσματα,
  • αεροπορικώς, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με πολλά δρομολόγια της Olympic Air και της Astra, στο αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου,
  • το λιμάνι της Βολισσού, τα Λιμνιά, έχει οργανωθεί και λειτουργεί ως καταφύγιο/μαρίνα σκαφών αναψυχής.

ΙαματικόΝερό

Το θερμό ιαματικό νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 57,5ο C δίπλα στο θαλάσσιο κύμα.

Χαρακτηρισμός: Υπέρθερμο – Μεταλλικό  Cl – Na – Mη – Li – Sr – Br – F, υπερτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό.

Θεραπευτικές ενδείξεις:

Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, κακώσεις – διαστρέμματα – θλάσεις, τενοντίτιδες, παθήσεις του νευρικού συστήματος, γυναικολογικές παθήσεις, δερματοπάθειες,κ.ά.

Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας

Το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο διαθέτει 12 ατομικούς λουτήρες. Η λούσεις γίνονται σε θερμοκρασία νερού γύρω στους 35ο C. Η περίοδος λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου είναι από Ιούνιο έως και Νοέμβριο.

Στον οικισμό υφίστανται σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης (βλ. εδώ).

Επικοινωνία

Λουτρά

Τηλ.: 22740 21979

Δήμος

Τηλ.: 22713-50863

Δικτυακός τόπος: www.chioscity.gr, www.thermae-agiasmata.gr

Που βρίσκονται;

Φωτογραφίες

Σχετικά με εμάς

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών πηγών Ελλάδας | Προάγουμε τους φυσικούς ιαματικούς πόρους της χώρας μας, μέσω μίας πληθώρας δράσεων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 ThermalSprings. All rights reserved. Development by SmartWebDesign

close